Leniwce
Pierogi, które tak właściwie pierogami nie są,
ale dobrze sprawdzą się na leniwe obiady,
bo właściwie nie potrzebują wiele czasu na przygotowanie,
zaledwie około 15 min.
Składniki:
Na ciasto:
60 dag tłustego twarogu
4 jajka
8 czubatych łyżek mąki + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
masło
cukier
jagody (mogą być świeże lub z kompotu)
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, posolić.
W czasie, gdy woda będzie się zagotowywać, twaróg dwukrotnie zmielić (bądź przecisnąć przez praskę), dodać żółtka i rozetrzeć.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do sera dodać resztę soli, przesianą mąkę i wymieszać. Następnie wlać pianę z białek i delikatnie wmieszać.
Ciasto wyłożyć na blat kuchenny (stolnicę) mocno obsypaną mąką i formować dość grube wałki. Spłaszczyć je lekko ręką i kroić w romby.
Kłaść je na gotująca się wodę. Gotować około 3-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z cukrem, masłem, owocami lub np. masłem z bułką tartą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz