poniedziałek, 21 listopada 2016

Leniwce, pierogi leniwe

Leniwce


Pierogi, które tak właściwie pierogami nie są, 
ale dobrze sprawdzą się na leniwe obiady,
bo właściwie nie potrzebują wiele czasu na przygotowanie,
zaledwie około 15 min.


Składniki:

Na ciasto:
60 dag tłustego twarogu
4 jajka
8 czubatych łyżek mąki + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
masło
cukier
jagody (mogą być świeże lub z kompotu)

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. 
W czasie, gdy woda będzie się zagotowywać, twaróg dwukrotnie zmielić (bądź przecisnąć przez praskę), dodać żółtka i rozetrzeć. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do sera dodać resztę soli, przesianą mąkę i wymieszać. Następnie wlać pianę z białek i delikatnie wmieszać. 
Ciasto wyłożyć na blat kuchenny (stolnicę) mocno obsypaną mąką i formować dość grube wałki. Spłaszczyć je lekko ręką i kroić w romby. 
Kłaść je na gotująca się wodę. Gotować około 3-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z cukrem, masłem, owocami lub np. masłem z bułką tartą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print