wtorek, 8 listopada 2016

Murzynek

Murzynek

Mocno kakaowy i bardzo wilgotny - murzynek.
Przepis chyba od wieków jest w mojej rodzinie,
 jednak już dawno nie miałam okazji, żeby go zjeść. 
Dlatego też stwierdziłam, że czas odkurzyć maminy zeszyt i go przygotować.
Było warto, jego smak, mimo swej prostoty, jest cudowny -
szczególnie dla wielbicieli czekoladowych smakołyków.



Składniki:

250 g margaryny
8 łyżek wody
1 cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 szkl. cukru 
4 jajka (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Margarynę wraz z wodą, kakao i cukrami rozpuścić i gotować 3 min. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Po wystudzeniu dodać najpierw żółtka, wmieszać w masę, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać 2 łyżki mleka - dzięki czemu masa stanie się mniej gęsta i łatwiej będzie wmieszać białka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. 
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 40 - 60 min do tzw. suchego patyczka", w zależności od wielkości formy. (Przy formach o małych wymiarach czas pieczenia jest dłuższy).

Wedle uznania można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print