niedziela, 27 listopada 2016

Pierniczki tradycyjne

Pierniczki tradycyjne

Przepis na nie wyprosiłam od mojej koleżanki, która co roku
częstuje nas tymi pierniczkami, pięknie ozdobionymi.
Przepis jednak zmodyfikowałam lekko, gdyż z 1,5 kg mąki,
zdecydowanie za dużo wyszłoby ich strasznie dużo.
Ale jeśli wasza rodzina ma wielkie potrzeby, myślę, że można
spokojnie przygotować ciasto z dwóch, bądź z trzech porcji.
Pierniczki są nieco bardziej zbite i lepsze są,
jak to z piernikami bywa jak trochę poleżakują. 
Jednak można je już jeść po przygotowaniu lub na drugi, trzeci dzień.
 

Składniki:

250 g mąki
80 g miodu
80 g cukru
40 g masła
80 ml mleka
1 jajko
2  łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki amoniaku

Przygotowanie:

Z miodu, cukru i masła zagotować syrop, lekko przestudzić. Wmieszać jajka, przyprawę do piernika, następnie dodać mąkę oraz amoniak i sodę rozpuszczone w mleku. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 - 1 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty,
Pierniczki poukładać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 -12 min, w temp 180 st. 
Po wystudzeniu dowolnie dekorować. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print