piątek, 25 listopada 2016

Pierniczki z mąki żytniej

Pierniczki z mąki żytniej

Adwent już w progu, więc i u mnie coraz bardziej czuć zapach Świąt,
tym razem za sprawą pierniczków w odrobinie innej odsłonie,
bo z mąką żytnią. Pierniczki od razu po upieczeniu są mięciutkie i
nawet z czasem nie twardnieją. A to, że są lekko popękane, dodaje im uroku. 

Składniki:

150 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
100 g miodu
100 g cukru brązowego
50 g masła
1 jajko
50 ml mleka
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać cynamon i przyprawę do piernika, wymieszać i odstawić do wystudzenia. 
Mąki przesiać, dodać masę miodową, jajko, amoniak rozpuszczony w mleku. Zagnieść ciasto i słodzić min. 1 godzinę w lodówce. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. 
Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temperaturze 180 st. (Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków, małe pierniczki piec krócej).

Dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print