Placuszki z jabłkami
Jesień w pełni, a jak jesień to obowiązkowo na stołach
muszą zagościć jabłka, a w formie placuszków
sprawdzą się jako obiadek lub szybka przekąska.
Składniki:
Na ciasto: (na około 9 sztuk)
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypt soli
1 szklanka śmietany 18 %
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jabłko
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać śmietankę, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i dokładnie wymieszać.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy i całość zmieszać.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię nakładać głęboką łyżką. (Po usmażeniu najlepiej najpierw osuszyć na ręczniku papierowym).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz