wtorek, 1 listopada 2016

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Jesień w pełni, a jak jesień to obowiązkowo na stołach 
muszą zagościć jabłka, a w formie placuszków
sprawdzą się jako obiadek lub szybka przekąska.



Składniki:

Na ciasto: (na około 9 sztuk)
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypt soli
1 szklanka śmietany 18 %
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jabłko

Dodatkowo:
olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać śmietankę, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i dokładnie wymieszać. 
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy i całość zmieszać. 
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię nakładać głęboką łyżką. (Po usmażeniu najlepiej najpierw osuszyć na ręczniku papierowym). 


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print