Sernik z jogurtów greckich
Serniki to jedne z tych ciast, a właściwie nie tyle ciast, co deserów,
którymi mogłabym się zajadać w nieskończoność.
Raz przypadkiem trafiłam na hasło w internecie -
sernik z jogurtów greckich, byłam bardzo ciekawa,
jak właściwie może smakować takowy sernik,
w którym nie ma sera, ale jak się okazało, różnica była
na tyle nie wyczuwalna, że nikt nie dowierzał, że to sernik na jogurtach.
Sernik nie jest ciężki i ubity, bardziej lekki i puszysty,
choć z powodu białek lubi płatać figle i za bardzo wyrastać w piekarniku,
co jednak nie ujmuje mu w smaku.
Składniki:
(Na formę o średnicy 24 cm)
Na spód:
1,5 szklanki mąki
125 g margaryny lub masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
800 ml jogurtu greckiego (2 kubeczki)
60 g mąki ziemniaczanej
5 jajek (żółtka i białka osobno)
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki oleju
Na polewę:
100 g mlecznej czekolady
60 g masła
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę, przesiekać nożem. Następnie dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić min. 30 min w lodówce. Rozwałkować na kształt formy i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem i podpiec ok. 15-20 min w temp. 180 st. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Masa serowa:
W między czasie, gdy spód się piecze, żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrami. Dodać jogurty, olej i wymieszać (można mikserem) do połączenia składników, następnie dodać przesianą mąkę i wmieszać w masę. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek ze szczyptą soli i przelać do pozostałej masy. Delikatnie całość połączyć.
Przelać na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię i piec 1 godzinę w temp. 180 st. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystygnięcia, przy lekko uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i nałożyć na wystudzony sernik.
Sernik chłodzić w lodówce przez min. 4 godz (najlepiej całą noc wtedy uzyskuje najlepszy smak).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz