Babka marchewkowo -
- orzechowa
A może raczej orzechowo - marchewkowa?
Nazwa nie ważna, najważniejszy smak - który wzbogacony o kardamon
i cynamon, sprawia, że już sam zapach przyciąga,
by pokusić się o kawałeczek.
Mojemu bratu tak ta babeczka smakowała,
że aż pochwalił mnie, że jest przepyszna,
a nie często zdarzają mu się takie komplementy.
Składniki:
2 szklanki mąki
4 jajka
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki cukru białego (zwykłego)
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
kilka kropel aromatu waniliowego
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
1 szklanka zmielonych drobno orzechów włoskich
Dodatkowo:
cukier puder
cynamon
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. (Początkowo ucierać z cukrem brązowym). Wlewać cienką strużką olej, cały czas ubijając. Wkropić aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sodę oczyszczoną, cynamon i kardamon, wymieszać na gładką masę. Dodać marchewkę i orzechy włoskie i połączyć wszystkie składniki.
Przelać do keksówki o wymiarach 35 x 11 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Piec 1 godzinę w temp 180 st, do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego !
Zapachniało Świętami- brzmi pysznie, wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuń