poniedziałek, 28 listopada 2016

Babka marchewkowo - orzechowa

Babka marchewkowo -

- orzechowa

A może raczej orzechowo - marchewkowa? 
Nazwa nie ważna, najważniejszy smak - który wzbogacony o kardamon
i cynamon, sprawia, że już sam zapach przyciąga,
by pokusić się o kawałeczek.
Mojemu bratu tak ta babeczka smakowała,
że aż pochwalił mnie, że jest przepyszna,
a nie często zdarzają mu się takie komplementy.
Składniki:

2 szklanki mąki
4 jajka
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki cukru białego (zwykłego)
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
kilka kropel aromatu waniliowego
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
1 szklanka zmielonych drobno orzechów włoskich

Dodatkowo:
cukier puder
cynamon

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. (Początkowo ucierać z cukrem brązowym). Wlewać cienką strużką olej, cały czas ubijając. Wkropić aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sodę oczyszczoną, cynamon i kardamon, wymieszać na gładką masę. Dodać marchewkę i orzechy włoskie i połączyć wszystkie składniki. 
Przelać do keksówki o wymiarach 35 x 11 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). 
Piec 1 godzinę w temp 180 st, do tzw suchego patyczka. 
Po upieczeniu wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

Smacznego !


1 komentarz:

Print