piątek, 25 listopada 2016

Buchty, Kluski na parze, pampuchy

Buchty - czyli kluski na parze

Chyba niemal wszyscy znają te słodkie, puszyste "kluski" przygotowywane
na parze. Jednak często niestety je się gotowce z mrożone.
A jak wiadomo takie gotowce to zdecydowanie nie to samo,
co takie babcine, które smakują nawet bez niczego.
U mnie w domu się jednak przyjęło, że podaje się zawsze z jagodami.
Niestety sezon na jagody jest strasznie krótki, więc zawsze mamy
w domowej spiżarni zaprawione kompociki.

Składniki:

80 g świeżych drożdży
1 kg mąki 
500 ml letniego mleka
szczypta soli
4 jajka
100 g masła
1 szklanka cukru

Dodatkowo:
2 szklanki kompotu jagodowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć dodać 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać, powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min w ciepłe miejsce, by masa podwoiła objętość.
Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać szczyptę soli, lekko roztrzepane jajka, cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, gdy zacznie odchodzić od ręki dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać do powstania sprężystego, elastycznego ciasta. 
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąka, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować go na stolnicy oprószonej lekko mąką i wykrawać szklanką krążki. Krążki poukładać np. na blaszce lub blacie kuchennym przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze 15 min do wyrośnięcia. 
Do najlepiej dużego garnka wlać ok 1/3 objętości wody. Na garnku przewiązać ścierkę, gazę lub bandaż. Wodę doprowadzić do wrzenia. 
Kluski układać na gazie partiami w pewnych odstępach, gdyż jeszcze urosną. Parować około 15 min pod przykryciem.

Odlać połowę szklanki kompotu, rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Resztę kompotu zagotować. Wlać mieszankę z mąką i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy, przypominającej w konsystencji kisiel. 

Gotowe kluski podawać polane masą jagodową. (Można też jeść polane roztopionym masłem, posypane cukrem, itd).

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print