środa, 16 listopada 2016

Kokosanki

Kokosanki

Z niektórych wypieków pozostają nam białka.
Jeśli nie wiemy, jak je zużyć,
 te ciasteczka kokosowe pozwolą nam się ich smacznie pozbyć.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu,
coś dla wielbicieli kokosu - kokosanki,
kruche z zewnątrz i miękkie w środku.

Składniki:
(Na ok. 12 szt.)
2 białka
szczypta soli
5 łyżek cukru
150-180 g kokosu

Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po łyżce cukru. Ubijać do rozpuszczenia kryształków cukru. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Powinna powstać bardzo gęsta masa. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nakładać łyżką, w pewnych odstępach, formując ciasteczka. 
Piec ok. 15 -20 min. w temp. 180 st. do zarumienienia ciasteczek. Po upieczeniu, lekko przestudzić i zdjąć z papieru. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print