poniedziałek, 14 listopada 2016

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa

Jedna z tych form piernika - które je się nie tylko w święta, 
ale dosłownie w ciągu całego roku jest dostępna na półkach sklepowych.
Tak też musiał nastąpić dzień, bym sama spróbowała wykonać takowe pierniki.
Niestety z powodu zbyt małej ilości czekolady w domu, 
część polewy wykonałam na bazie kakao i margaryny, 
co skutkowało tym, że po dłuższym pobycie poza lodówką polewa trochę się lepiła, 
jednak komu szkodzi oblizać palce ze słodkiej polewy czekoladowej. 
Czerpiąc naukę z tego, następnym razem udam się do sklepu po czekoladę,
by pierniki jeszcze bardziej przypominały z wyglądu te kupne - 
bo w smaku już i tak są równie dobre, o ile nie lepsze. 

Składniki:

Na ciasto:
80 g miodu (najlepiej użyć dwóch rodzajów, wtedy uzyskamy ciekawszy smak)
1 łyżka cukru
45 g masła
1 jajko
90 g mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki kakao
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Na polewę:
1 tabliczka czekolady (mlecznej, gorzkiej lub pół na pół)
łyżeczka masła

Dodatkowo:
Pół słoiczka dżemu lub powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika dokładnie wymieszać (w razie potrzeby można zmiksować, by pozbyć się ewentualnych grudek). Dodać jajko i wmieszać w masę. 
Foremkę o wymiarach 35 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można użyć np. keksówki).
Przygotowaną masę przełożyć do foremki i starać się ją jak najlepiej rozprowadzić. Masa jest gęsta, więc mogą z tym wystąpić trochę problemy. 
Piec ok. 17 min. w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. 
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jednym placku rozsmarować równomiernie dżem (powidła) i przykryć drugą częścią. Schłodzić w lodówce. 
Ciasto pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czekolady z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kostkę oblać polewą czekoladową. (Najprościej nabijać kostki na patyczek np. do szaszłyków, zanurzać w polewie i odstawiać na kratkę, by nadmiar polewy spłynął.)
Chłodzić w lodówce, w celu stężenia polewy. 
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print