wtorek, 15 listopada 2016

Oreo cake

Oreo Cake

Urodziny siostrzyczki nie mogły by się odbyć bez tortu.
Zastanawiałam się jednak, jaki byłby najlepszy, 
wtedy zobaczyłam jak zajada popularną czekoladę "Milka oreo",
pomyślałam sobie, czemu nie - w końcu wszyscy chyba lubią oreo,
a już na pewno moja siostra.

Składniki:

Na ciasto:
250 g margaryny
8 łyżek wody
1 cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 szkl. cukru 
4 jajka (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Na krem biały:
600 ml śmietanki 30 %
3 tabliczki białej czekolady (3x100g)
20 ciasteczek oreo

Na krem ciemny:
300 ml śmietanki 30 %
3 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej wieczorem:
Z ciasteczek wyjąć nadzienie, które następnie przełożyć na miskę (nie plastikową). 300 ml. śmietanki podgrzać w garnku z grubym dnem, aż będzie gorąca (nie zagotowywać - gdyż śmietanka mogłaby się zważyć). Gorącą śmietankę przelać do nadzienia z ciasteczek i mieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc.

Podobnie postępować w przypadku z białą i mleczną czekoladą.
Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Mleczną czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Ciasto:
Margarynę wraz z wodą, kakao i cukrami rozpuścić i gotować 3 min. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Po wystudzeniu dodać najpierw żółtka, wmieszać w masę, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 2 łyżki mleka - dzięki czemu masa stanie się mniej gęsta i łatwiej będzie wmieszać białka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać.
Ciasto przelać do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. 
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 45 min do tzw. suchego patyczka".
Wystudzić, ściąć ewentualną górkę i przekroić na dwa placki.

Krem biały:
Mocno schłodzoną śmietankę z oreo ubić mikserem (jak zwykłą bitą śmietanę).
W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę z białą czekoladą, odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do masy oreo i krótko zmiksować do połączania obydwu mas.

Na pierwszy placek nałożyć połowę masy białej, rozkruszyć połowę ciasteczek. Drugą połowę kremu rozsmarować na drugim placku, ale od strony wewnętrznej. Nałożyć górny placek na rozkruszone ciasteczka (kremem w stronę ciasteczek).

Krem ciemny:
Mocno schłodzoną śmietankę z mleczną czekoladą ubić mikserem (jak w przypadku poprzedniej masy), nałożyć na wierzch ciasta, wyrównać powierzchnię.

Ozdobić pozostałymi ciasteczkami i odłożonym kremem z białej czekolady.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print