niedziela, 6 listopada 2016

Pychotka (pani Walewska)

Pychotka (pani Walewska)

Przepis ten chodził za mną od dawna. Kruche ciasto z bezą, kwaskowatym dżemem,
plus krem budyniowy - połączenie, które sprawia, że wszyscy komentują to jednogłośnie:
"Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie.
Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka, 
ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską.



Składniki:

Na ciasto kruche:
500 g mąki
szczypta soli
200 g masła
10 dag cukru pudru
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na bezę:
10 białek 
szczypta soli
20 łyżek cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Na krem:
4 żółtka
1 jajko
500 ml mleka
olejek waniliowy 
50 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
200 g cukru
cukier wanilinowy
200 g masła

Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy)
pól szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie: 

Ciasto kruche:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 30 min. 

Beza:
Jeśli pieczemy obydwa placki jednocześnie, można przygotować od razu bezę z całości składników.
Jednak w przypadku, kiedy nie posiadamy dwóch identycznych form, konieczne jest przygotowywanie placków osobno. Ważne jest wtedy, by bezę przygotowywać bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika. 
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodajemy małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy przesianą skrobię i delikatnie mieszamy do połączenia. 

Ciasto:
Dno Formy o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Smarujemy połową dżemu. Na to wykładamy bezę z połowy składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i posypujemy częścią orzechów. 
Piec 40 min w temp. 160 st. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. 
W przypadku pieczenia dwóch placków jednocześnie, najlepiej wykorzystać termoobieg. 
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.

Krem:
Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami i paroma kroplami olejku. Odlane mleko zmiksować z żółtkami oraz jajkiem, dodać mąki i zmiksować na gładką masę. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy. 
Powstały budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu masy) u wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. W razie potrzeby można dodać jeszcze parę kropli olejku waniliowego.

Przygotowane wcześniej, wystudzone placki przełożyć kremem. Chłodzić w lodówce min. 3 godz. 

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Widzę że z przygotowaniem jest trochę zabawy ale myślę że efekt finalny rekompensuje poświęcony czas :)

    OdpowiedzUsuń

Print