środa, 2 listopada 2016

Torcik Lucy

Torcik Lucy

Tort, który zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. 
Zawsze jak przyjeżdżałam do babci w odwiedziny ten tort musiał stać na stole.
Niby taki zwykły maślany - ale opracowany do perfekcji 
i zdecydowanie inny niż wszystkie tego typu torty.
Nigdy wcześniej nie mogłam wyprosić przepisu, ale tym razem się udało,
tort upiekłam pod pieczą babci i wszystko doszczętnie spisałam.
Mimo, że krem maślany - to nie jest taki ciężki, 
dlatego z przyjemnością się go pałaszuje, 
co zresztą widać na zdjęciach, jeszcze chwila 
i nie byłoby czego fotografować.
Tort autorstwa mojej babci, stąd też nazwa - Torcik Lucy:
  


Składniki:

Na ciasto:
8 jajek (białka i żółtka osobno)
1 i 3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi)
1/4 szklanki mąki zwykłej

Na krem:
1 kostka margaryny (Palma z murzynkiem)
1,5 kostki masła
8 łyżek cukru
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z połówki cytryny
kieliszek spirytusu
4 łyżki kakao

Na poncz:
sok z połówki cytryny
1-2 kieliszki spirytusu
3/4 szklanki wody

Dodatkowo:
Orzechy (do ozdoby)

Przygotowanie:

Ciasto:
Dno formy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem o pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier, a następnie stopniowo żółtka. Powstała masa musi być puszysta i mocno ubita. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto. 
Przelać do formy i piec ok. 45 min w temp. 170-180 st. Po upieczeniu chwilę przestudzić w formie. Wyjąć ciasto, zdjąć papier do pieczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
Margarynę z masłem i cukrami utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. 
Do masy maślanej stopniowo dodawać ubite białka (masa musi zrobić się po każdym dodaniu zwarta i puszysta). Cały czas ucierając dodać sok z cytryny, a następnie kieliszek spirytusu. Ucierać do powstania bardzo puszystej masy. 
Krem podzielić na dwie części (ok. 1/3 i 2/3). Do 2/3 kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać razem.

Przełożenie:
Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy placek nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć około połowę kakaowej masy, przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta również nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć większą część jasnego kremu (pozostała część - do ozdabiania toru), przykryć 3 plackiem. Nasączyć pozostałym ponczem. Górę i boki tortu wysmarować pozostałym kremem kakaowym, ozdobić białym kremem i orzechami wedle uznania.

Tort najlepiej odstawić na całą noc do lodówki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print