środa, 30 listopada 2016

Naleśniki budyniowa fantazja

Naleśniki budyniowa fantazja

Moja młodsza siostrzyczka wróciła dzisiaj późno do domu i stwierdziła, 
że zjadła by coś ciepłego - naleśniki.
Tylko co zrobić, jak w domu pozostało zaledwie 3/4 szklanki mąki.
Ale w oczy rzucił mi się proszek budyniowy, 
kiedyś słyszałam o przepisie na naleśniki budyniowe
i tak wybrnęłam z problemu zbyt małej ilości mąki w domu.
Naleśniki są elastyczne i dzięki dodatkowi budyniu,
smakowo nieco różnią się od zwykłych naleśników,
dzięki czemu są dobrą odmianą.
Składniki:
(na 4 naleśniki)

Na ciasto:
2 jaja
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki
1 opakowanie budyniu w proszku
2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) + dodatkowo do smażenia

Dodatki:
jogurt "Fantazja" z czekoladowymi gwiazdkami
jogurt "Fantazja" z truskawkami
Lub jogurt naturalny i dżem truskawkowy

(można podawać też z innymi dodatkami)

Przygotowanie:

Ciasto:
Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko, olej przesianą mąkę i opakowanie budyniu. Wymieszać na jednolitą masę. 
Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (lub masła). Chochelką nalewać ciasto na środek patelni i równomiernie rozprowadzać ciasto.
Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

Na połowie naleśnika rozprowadzić 3 łyżeczki jogurtu i łyżeczkę frużeliny truskawkowej (dżemu) lub łyżeczkę gwiazdek czekoladowych. Zwinąć w rulonik. Wierz naleśnika posmarować łyżeczką jogurtu i ozdobić frużeliną (dżemem) lub gwiazdkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print