czwartek, 1 grudnia 2016

Babeczki z cukinią

Babeczki z cukinią

Już coraz bardziej czuć zbliżające się Święta - 
dzieci z lampionikami, zmiana dekoracji w sklepach
i te coraz większe kolejki...
Dzięki zapachowi, jaki unosił się podczas pieczenia tych babeczek,
również Święta zagościły w mojej kuchni.

Składniki:
(Na 12 babeczek)

2 duże jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki cukru białego
2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki oleju
1 szklanka startej cukinii (na średnich oczkach) 

Dodatkowo:
5 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
cynamon do posypania

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
W osobnej misce utrzeć jajka z cukrami (białym i brązowym). Cały czas ucierając,wlewać małym strużkiem olej. Wsypać przygotowaną wcześniej mieszankę mączną i wymieszać. Dodać startą cukinię (odciśniętą z nadmiaru wody) i całość połączyć. 
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżką ciasta do około 3/4 wysokości foremek. 
Piec około 25 min w temperaturze 180 st. 
Cukier puder wymieszać ze śmietaną. Jeśli lukier były zbyt gęsty dodać odrobinę więcej śmietany, jeśli za rzadki - dosypać cukru pudru. Upieczone babeczki polać polewą i posypać cynamonem.
Odstawić do ostudzenia.

Smacznego !

2 komentarze:

Print