niedziela, 15 stycznia 2017

Ajerkoniak - likier jajeczny

Ajerkoniak - likier jajeczny

Śląski likier jajeczny, który jest stosunkowo gęsty, 
ale jednocześnie płynny, dzięki czemu nie ma trudności z wylewaniem go z butelki.
Dawniej przyrządzano go na samym spirytusie,
jednak ja postanowiłam zmienić proporcje i zrobić w połowie z wódką,
mimo to likier był mocny i szczególnie panom przypadł do gustu.
Jeśli wolimy trunki słabsze, można spirytus zastąpić w całości wódką,
wtedy będzie bardziej "kobiecy".

Składniki:

150 ml czystej wódki
100 ml spirytusu
2 szklanki mleka
3 szklanki cukru + 5 łyżek
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki masła
5 dużych żółtek*

* przed oddzieleniem żółtek jajka należy sparzyć.

Przygotowanie:

Mleko z 3 szklankami cukru i masłem wlać do szerokiego garnka lub na patelnię z nieprzywierającą powłoką. Zagotować i od czasu do czasu mieszając, gotować na niskiej mocy palnika do czasu aż masa mocno zgęstnieje - konsystencja powinna być gęstości mleka skondensowanego (w zależności od szerokości garnka może to zając do 15 min - 30 min). Masa po ostudzeniu jeszcze odrobinę zgęstnieje. Powstałą masę dokładnie przemieszać, przelać do innego naczynia najlepiej szklanego i pozostawić do wystudzenia. 
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na gęstą puszystą masę. Następnie powoli dodawać przygotowaną wcześniej wystudzoną masę mleczną. Na koniec małymi partiami wlewać najpierw wódkę, a następnie spirytus, by masa żółtkowa się nie zważyła. 
Przelać do butelki i pozostawić na parę godzin, od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. (Najlepiej odstawić na całą noc - wtedy likier nabiera "mocy"). 

 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Domowe alkohole są super - smak o niebo lepszy od tych sklepowych a ich wykonanie niekiedy potrafi być bardzo cenną lekcją cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mam spiritusy, ile mam wlac wodki, prosze o odpowiedz, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100 ml spirytusu można zastąpić taką samą ilością wódki. Czyli łącznie będzie 250 ml wódki.

      Usuń
  4. ajerkoniak,adwokat i likier jajeczny to
    3 różne napoje jajeczne z alkoholem.

    OdpowiedzUsuń

Print