Placki ziemniaczane
Co placki ziemniaczane robią na blogu ze słodkościami?
Odpowiedź jest prosta, u mnie w domu od kiedy pamiętam
jadło się je obsypane cukrem i dodatkiem kwaśnej śmietany.
Składniki:
1,5 kg obranych ziemniaków
2 główki cebuli
1 jajko
4-5 łyżek mąki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
olej do smażenia
cukier
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Można w tym celu użyć także melaksera. Dodać jajko, mąkę (ilość zależy od tego jakości ziemniaków, przy ziemniakach bardziej wodnistych należy dodać więcej mąki) oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć średniej wielkości placji na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Po upieczeniu warto odsączyć placki z nadmiaru oleju na ręcznikach kuchennych.
Placki podawać z cukrem i kwaśną śmietaną.
Po upieczeniu warto odsączyć placki z nadmiaru oleju na ręcznikach kuchennych.
Placki podawać z cukrem i kwaśną śmietaną.
Smacznego!
U nas dziś też placki ziemniaczane ;) Ale w wersji z pikantnym sosem mięsnym.
OdpowiedzUsuńU mnie się jakoś przyjęło, że piątkowe obiady zawsze bezmięsne są. Ale placki z sosem mięsnym też są ciekawą alternatywą.
UsuńO tak, u mnie w domu też się jadło placki ze śmietaną i cukrem :D Pycha, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń