Gofry kakaowe
Mając już i tak wyjętą gofrownicę stwierdziłam,
że może warto spróbować stworzyć gofry z posmakiem kakaowym.
Gofry są równie chrupiące i leciutkie jak zwykłe, jednak
daje się wyczuć smak kakaowy, idealnie w wypadku tych gofrów
sprawdzi się polewa czekoladowa, co dodatkowo wzmocni smak czekolady.
Pozycja dobra szczególnie dla smakoszy kakao i czekolady.
Składniki:
(na około 9 szt.)
2 niepełne szklanki mąki (2 szkl - 2 łyżki)
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
ulubione dodatki (np. bita śmietana, polewa czekoladowa)
Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę.
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto na gofrownicy wypukła stroną chochli. Piec ok. 3 min, bądź zgodnie z instrukcją na opakowaniu do otrzymaniu rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, itd.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz