Pfeffernüsse
Niemieckie pierniczki korzenne, wielkości orzecha,
o mocno orzechowym smaku, idealne na jednego gryza.
Mimo iż wydają się twarde na pierwszy rzut oka,
to rozpływają się w ustach.
Pierniczki te przypadną do gustu szczególnie osobom,
które lubią i mogą spożywać orzechy.
Składniki:
250 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
100 g zmielonych orzechów włoskich
150 g cukru
75 g płynnego miodu
40 g syropu (golden syrup, syrop cukrowy lub inny, mona zastąpić miodem)
1 jajko
70 g masła
2,5 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Powstała masa powinna być lekko klejąca, by dało się tworzyć kuleczki. Jeśli jest zbyt sucha należy dodać 1-2 łyżki mleka.
Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wyjęciu pozostawić na blaszce do przestygnięcia, żeby nie straciły kształtu.
Po przestudzeniu można pierniczki polukrować, oblać czekoladą, bądź dowolnie udekorować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz