Kule cynamonowe
Kolejny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po innych przepisach.
Nie tylko ich wygląd jest przyjemy dla oka, ich smak niesie za sobą
niezwykłe połączenie migdałów i cynamonu.
Składniki:
2 białka
szczypta soli
120 g cukru pudru
200 g zmielonych migdałów
2,5 łyżeczki cynamonu
opłatki śr. 50 mm (można pominąć)
orzechy laskowe w całości
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec dodać cynamon, zmielone migdały i delikatnie połączyć. Gotową masę wykładać na opłatki i ozdabiać orzechami laskowymi. Jeśli nie używamy opłatków masę wykładać na papierze do pieczenia formując kule.
Piec w temp. 180 st przez około 20 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz