czwartek, 5 stycznia 2017

Kule cynamonowe

Kule cynamonowe

Kolejny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po innych przepisach. 
Nie tylko ich wygląd jest przyjemy dla oka, ich smak niesie za sobą
niezwykłe połączenie migdałów i cynamonu.

Składniki:

2 białka
szczypta soli
120 g cukru pudru
200 g zmielonych migdałów
2,5 łyżeczki cynamonu
opłatki śr. 50 mm (można pominąć)
orzechy laskowe w całości

Przygotowanie: 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec dodać cynamon, zmielone migdały i delikatnie połączyć. Gotową masę wykładać na opłatki i ozdabiać orzechami laskowymi. Jeśli nie używamy opłatków masę wykładać na papierze do pieczenia formując kule. 
Piec w temp. 180 st przez około 20 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print