środa, 18 stycznia 2017

Lemon Curd

Lemon Curd

Pokochałam ten krem od pierwszej łyżeczki i nie mogłam się od niego oderwać.
Krem ten ma wszechstronne zastosowanie, można go
wykorzystać między innymi jako dodatek do gofrów, deserów lodowych, naleśników,
ale także wypełniać nim tarty, mazurki.
Dzięki temu, że ma gęstą konsystencję, można z niego także tworzyć
kremy na bazie serka mascarpone czy śmietanki,
wystarczy dać się ponieść wyobraźni.
Ja uwielbiam go sobie podjadać od tak łyżeczką.  
* Przepraszam na błąd na słoiczku. 

Składniki:

2 żółtka
1 jajko
120 g cukru
2 cytryny
80 g masła

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę (jeśli ktoś nie przepada za smakiem skórki można pominąć), wycisnąć sok i przełożyć do metalowej miski, lub niedużego garnka.
Do garnka dodać żółtka, jajko, cukier i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie dodać pokrojone w kostkę miękkie masło.
Miskę (garnek) ustawić nad większym garnkiem z gotująca się wodą, tak by nie stykała się z powierzchnią wody.
Masę cały czas mieszać do uzyskania gęstej konsystencji (konsystencji budyniu). Początkowo masło ulegnie roztopieniu i powstanie jednolita masa, a po około 10-15 min masa wyraźnie zgęstnieje i otrzyma konsystencję budyniu.
Masę przetrzeć przez sitko, by miała gładką konsystencję i przełożyć do słoiczka.
Schłodzić i przechowywać w lodówce do około tygodnia.

Smacznego!

1 komentarz:

Print