czwartek, 12 stycznia 2017

Gofry

Gofry

Środek zimy, a u mnie gofry - czyli jak rozweselić sobie zimę
i powspominać plażę, słoneczko. 
Od razu na sercu robi się cieplej.


Składniki:
(na około 9 szt.)

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:
ulubione dodatki (bita śmietana, owoce, dżem, lemon crud, polewa czekoladowa)

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę.
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
 Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto na gofrownicy wypukła stroną chochli. Piec ok. 3 min, bądź zgodnie z instrukcją na opakowaniu do otrzymaniu rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, itd.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print