Ciasteczka owsiane
O te ciasteczka już od dawna prosił mnie mój młodszy brat,
bo je po prostu uwielbia i mógłby się nimi cały czas zajadać.
Są one bardzo proste w przygotowaniu i szybkie.
Nie zawierają białego cukru, mąki, ani jajek,
dzięki czemu są bardzo zdrowe, bez obaw można je dawać dzieciom.
Jeśli mamy w domu osoby uczulone na orzechy można z nich zrezygnować.
Taka zdrowa dawka energii.
Składniki:
(na około 10 szt.)
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 dojrzałego banana
0,5 marchewki średniej wielkości
0,5 jabłka
3 łyżki miodu
2 garści rodzynek
2 garści posiekanych orzechów
3-4 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Miód rozpuścić w rondelku. Dodać płatki owsiane, obrane i starte jabłko oraz marchewkę. Banana rozdrobnić widelcem lub pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty wraz z rodzynkami, orzechami i kokosem. Całość połączyć. Jeśli masa byłaby zbyt sucha należy dodać odrobinę miodu,
jeśli natomiast zbyt płynna wystarczy dodać wiórków kokosowych.
Ciasteczka nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 min (w zależności od wielkości ciasteczek) w temp. 150 st.
Ciasteczka początkowo są bardzo miękkie, dlatego lepiej pozostawić je na blaszce do przestudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz