sobota, 14 stycznia 2017

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

O te ciasteczka już od dawna prosił mnie mój młodszy brat,
bo je po prostu uwielbia i mógłby się nimi cały czas zajadać.
Są one bardzo proste w przygotowaniu i szybkie.
Nie zawierają białego cukru, mąki, ani jajek, 
dzięki czemu są bardzo zdrowe, bez obaw można je dawać dzieciom.
Jeśli mamy w domu osoby uczulone na orzechy można z nich zrezygnować.
Taka zdrowa dawka energii.


Składniki:
(na około 10 szt.)

1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 dojrzałego banana
0,5 marchewki średniej wielkości
0,5 jabłka
3 łyżki miodu
2 garści rodzynek
2 garści posiekanych orzechów
3-4 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Miód rozpuścić w rondelku. Dodać płatki owsiane, obrane i starte jabłko oraz marchewkę. Banana rozdrobnić widelcem lub pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty wraz z rodzynkami, orzechami i kokosem. Całość połączyć. Jeśli masa byłaby zbyt sucha należy dodać odrobinę miodu, 
jeśli natomiast zbyt płynna wystarczy dodać wiórków kokosowych.
Ciasteczka nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 min (w zależności od wielkości ciasteczek) w temp. 150 st. 
Ciasteczka początkowo są bardzo miękkie, dlatego lepiej pozostawić je na blaszce do przestudzenia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print