niedziela, 22 stycznia 2017

Sernik z pianką kajmakową

Sernik z pianką kajmakową

Przepis na sernik słownie otrzymany od znajomego
w trakcie imprezy sylwestrowej. Nie byłam pewna, czy dokładnie
go zapamiętałam, jednak i tak parę rzeczy pozmieniałam,
jednak za pomysł na jego stworzenie serdecznie dziękuję,
gdyż połączenie sernika i kajmaku - niebo w gębie.


Składniki:

Na sernik:
1 kg sera białego (może być w wiaderku)
1 szklanka cukru
1 op. cukru wanilinowego
100 g masła
6 jajek (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
aromat waniliowy lub migdałowy

Na piankę kajmakową:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
300 ml. śmietanki 30 %
2 opakowania usztywniacza do śmietany

Przygotowanie:

Sernik:
Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku, a następnie po 1 łyżce sera białego. Następnie dodać mąkę, parę kropli aromatu i dokładnie przemieszać. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać w masę serową.
Masę serową przelać do okrągłej formy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. 
Piec najpierw 20 min w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temp. do 150 st. i piec jeszcze 60 min. 
Pozostawić na około pół godz. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Odstawić do wystygnięcia.

Pianka kajmakowa:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać usztywniacze i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji. 
Masę krówkową wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietany. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji, resztę przelać do pozostałej śmietany i delikatnie połączyć. 
Powstała masą obłożyć wystudzony sernik. Odłożoną masę krówkową przełożyć do szprycki z cienką końcówką i zaczynając od środka tworzyć coraz to większe okręgi, Wykałaczką od środka tworzyć promyki. 
Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.


4 komentarze:

Print