poniedziałek, 16 stycznia 2017

Babka serowo - cytrynowa

Babka serowo - cytrynowa

Przepis na tą babkę znalazłam w starej książce kucharskiej
należącej do mojej mamy. Babka ta jest bardzo wilgotna
i lekko kwaskowata, a jednocześnie delikatna w smaku.
Dosyć prosto i szybko się ją przygotowuje, dlatego może
być dobrą alternatywą jeśli gości mamy w drodze,
moim zdaniem najlepsza jest jeszcze ciepła, choć podobno
nie powinno się jeść wypieków prosto z pieca.

Składniki:

3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki z lekką górką
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka serka homogenizowanego śmietankowego lub waniliowego (250 g)
sok z połówki cytryny

Dodatkowo:

sok z połówki cytryny
pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrami na sztywną, gęstą pianę. Cały czas ubijając, cienką strużką wlewać olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać serek homogenizowany i sok z cytryny. 
Przelać do keksówki lub foremki na babkę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec około 50 min. w temp. 180 st. do tzw. "suchego patyczka". (W zależności od wielkości foremki czas pieczenia należy wydłużyć lub skrócić.
Do cukru pudru stopniowo dodawać sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji. 
Babkę po wyjęciu z foremki udekorować lukrem. 


4 komentarze:

  1. ależ wilgotne, musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na zakalec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wynika to z jakości zdjęcia, babka była wilgotna, ale bez zakalca

      Usuń
  3. Ciasto jest przepyszne. Zrobilam od razu 2 porcje.

    OdpowiedzUsuń

Print