środa, 4 stycznia 2017

Ciasteczka wyciskane

Ciasteczka wyciskane

Ciasteczka prześlicznie prezentują się na stole.
Mnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia,
gdyż od kiedy pamiętam zawsze gościły na świątecznym stole.
Jednak ciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom, 
np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok.
Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru.
Głównym problemem w ich przygotowaniu jest konieczność posiadania 
specjalnej maszynki, szprycki do wyciskania ciasteczek.

Składniki:

30 dag mąki
20 dag masła
3 żółtka
10 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
aromat cytrynowy lub pomarańczowy

Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
0,5 szklanki cukru pudru 
2-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukry, żółtka, parę kropel aromatu i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i chłodzić 1-2 godz w lodówce (ciasto można także pozostawić na całą noc). Odrywać po kawału ciasta, formować w dłoniach grube wałeczki, które należy wkładać do maszynki i wyciskać na blaszkę ciasteczka o wybranym przez siebie kształcie, na środek każdego ciasteczka nałożyć ok. 0,5 łyżeczki marmolady.
Piec ok 15 min w temp. 180 st. do ze złocenia wierzchu. Pod koniec pieczenia należy bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą szybko się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do przestudzenia, by w trakcie zdejmowania nie zdeformowały się (nie pokruszyły). 

Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, Jeśli lukier byłby zbyt rzadki należy dodać cukru pudru, natomiast jeśli byłby zbyt gęsty odrobinę soku. Udekorować ciasteczka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print