wtorek, 31 stycznia 2017

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką
i wiśniami

Ostatnio brakowało mi czasu na pichcenie w kuchni,
ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie w końcu,
będę mogła zabrać się za to co najbardziej lubię.
A na rozgrzewkę przed tłustym czwartkiem i ogólnie
karnawałowym pichceniem, stwierdziłam, że może
powalczę trochę z ciastem drożdżowym i tak postało te proste
ciasto z niewielkim nakładem pracy.

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:
350 g mąki pszennej
30 g drożdży
65 g cukru
1 jajko
60 g masła
0,5 szkl. mleka
szczypta soli

Na kruszonkę:
250 g mąki
125 g cukru
125 g masła

Dodatkowo:
Dżem wiśniowy 

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Masło roztopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać (jednak nie zagotowywać, zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, mleko, rozmieszać i wsypać łyżkę mąki. Przemieszać i odstawić na około 15 min. w ciepłe miejsce, żeby drożdże "ruszyły".
Mąkę przesiać, dodać sól, lekko roztrzepane jajko i resztę cukru. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto,
pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, wierzch posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godz. do wyrośnięcia, Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i przełożyć fo foremki o wymiarach 25x30 cm wysmarowanej masłem i odstawić na około pół godz. do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonka:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem. Dodać schłodzone masło, pokrojone na mniejsze kawałki i rozdrabiać z mąką, tworząc kruszonkę. 

Na ciasto przełożyć delikatnie dżem, wierzch posypać kruszonką. 
Piec około 40 min w temp. 180 stopni.



1 komentarz:

Print