czwartek, 19 stycznia 2017

Cytrynowa Szpaiza Śląska

Cytrynowa Szpaiza Śląska

Przysmak bardzo rozpowszechniony na Górnym Śląsku.
Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele składników,
a sam deser jest lekki, piankowy, nie wiadomo, kiedy znika.
Zazwyczaj można go spotkać w dwóch odsłonach, 
dzisiaj chciałam wam zaprezentować jeden z nich, 
o smaku cytrynowym, jeśli macie ochotę na coś procentowego,
szczególnie, że karnawał w pełni, można dodać kieliszek lub dwa alkoholu,
ja jednak z powodu obecności dzieci w domu postawiłam na szpaize bezalkoholową. 


Składniki:

5 świeżych dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)
szczypta soli
7 łyżek cukru
sok i skórka z 1 cytryny
5 łyżeczek żelatyny
(1-2 kieliszki alkoholu)*

*wódka, spirytus, cytrynówka lub advocat - niekonieczne

Przygotowanie:

Jajka dokładnie sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
Cytrynę dokładnie umyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku, odstawić do przestudzenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Powstała masa powinna być gęsta i sztywna. Stopniowo dodawać sok i skórkę otartą z cytryny (alkohol). Dokładnie połączyć.
Ubijając dodać przestudzoną żelatynę. Przelać do miseczki i odstawić na minimum
4 godziny do lodówki. Można dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.
Smacznego!

1 komentarz:

Print