poniedziałek, 23 stycznia 2017

Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

Leniwy poniedziałek w środku zimy - 
zdecydowanie przyda się dawka pozytywnej energii.
Na rozweselenie proponuję czekoladę na gorąco,
szybką i łatwą w przygotowaniu. 

Składniki:
(na dwie porcje)

150 g czekolady deserowej
200 ml mleka
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 kostki czekolady deserowej

Przygotowanie:

150 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając do dokładnego połączenia składników. Nad kąpielą wodną ogrzewać czekoladę, aż będzie gorąca. 
W między czasie śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Gorącą czekoladę przelać do filiżanek, na wierzch delikatnie wyłożyć ubitą śmietankę i zetrzeć kostki czekolady do ozdoby. Podawać od razu po przygotowaniu. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print