Czekolada na gorąco
Leniwy poniedziałek w środku zimy -
zdecydowanie przyda się dawka pozytywnej energii.
Na rozweselenie proponuję czekoladę na gorąco,
szybką i łatwą w przygotowaniu.
Składniki:
(na dwie porcje)
150 g czekolady deserowej
200 ml mleka
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 kostki czekolady deserowej
Przygotowanie:
150 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając do dokładnego połączenia składników. Nad kąpielą wodną ogrzewać czekoladę, aż będzie gorąca.
W między czasie śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Gorącą czekoladę przelać do filiżanek, na wierzch delikatnie wyłożyć ubitą śmietankę i zetrzeć kostki czekolady do ozdoby. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz