piątek, 20 stycznia 2017

Sernik bez spodu

Sernik bez spodu

Sernik ten jest prosty i szybki w przygotowaniu,
do jego przygotowania można wykorzystać ser z wiaderka,
dlatego też nie wymaga wiele nakładu pracy,
a jest na prawdę przepyszny.


Składniki:

1 kg sera białego (może być w wiaderku)
1 szklanka cukru
1 op. cukru wanilinowego
100 g masła
6 jajek (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:
cukier puder

Przygotowanie:

Sernik:
Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku, a następnie po 1 łyżce sera białego. Następnie dodać przesianą mąkę, parę kropli aromatu i dokładnie przemieszać. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać w masę serową.
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem.
Masę serową przelać do formy. Piec początkowo 20 min w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temp. do 150 st. i piec jeszcze 60 min. Pozostawić na około pół godz. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Smacznego! 

3 komentarze:

Print