Sernik z pianką kajmakową
Przepis na sernik słownie otrzymany od znajomego
w trakcie imprezy sylwestrowej. Nie byłam pewna, czy dokładnie
go zapamiętałam, jednak i tak parę rzeczy pozmieniałam,
jednak za pomysł na jego stworzenie serdecznie dziękuję,
Składniki:
Na sernik:
1 kg sera białego (może być w wiaderku)
1 szklanka cukru
1 op. cukru wanilinowego
100 g masła
6 jajek (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki pszennej
aromat waniliowy lub migdałowy
Na piankę kajmakową:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
300 ml. śmietanki 30 %
2 opakowania usztywniacza do śmietany
Przygotowanie:
Sernik:
Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku, a następnie po 1 łyżce sera białego. Następnie dodać mąkę, parę kropli aromatu i dokładnie przemieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać w masę serową.
Masę serową przelać do okrągłej formy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
Piec najpierw 20 min w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temp. do 150 st. i piec jeszcze 60 min.
Pozostawić na około pół godz. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Odstawić do wystygnięcia.
Pianka kajmakowa:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać usztywniacze i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Masę krówkową wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietany. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji, resztę przelać do pozostałej śmietany i delikatnie połączyć.
Powstała masą obłożyć wystudzony sernik. Odłożoną masę krówkową przełożyć do szprycki z cienką końcówką i zaczynając od środka tworzyć coraz to większe okręgi, Wykałaczką od środka tworzyć promyki.
Oj tak, to musiało być bajecznie pyszne :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie Babci zasmakowało, zjadła chyba z 3 kawałki :)
UsuńFajna ta pianka:)
OdpowiedzUsuńI bardzo prosta.
Usuń