środa, 11 stycznia 2017

Zebra kokosowa - bez pieczenia

Zebra kokosowa - bez pieczenia

Jeśli chodzi o desery z kremem, które można w miarę szybko przygotować,
to najlepiej sprawdzają się te na herbatnikach,
gdyż nie wymagają użycia piekarnika.
W tym przypadku najdłużej trzeba oczekiwać na ostudzenie budyniu,
ale moim zdaniem warto poświęcić chwilę uwagi
na ten kokosowy przysmak.


Składniki:

Na krem kokosowy:
1 litr mleka
1,5 szklanki cukru
4 żółtka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
250 g masła
200 g wiórek kokosowych
100 g płatków migdałowych

Na posypkę kokosową:
100 g wiórek kokosowych
3 łyżki cukru
2 łyżki masła

Dodatkowo:
2-3 paczki kakaowych herbatników maślanych (ok. 600 g)
mleko

Przygotowanie:

Krem kokosowy:
3/4 litra mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozprowadzić żółtka i przesiane mąki. Powstałą masę przelać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy o konsystencji budyniu. Wierzch powstałej masy przykryć folia spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe i połączyć.

Posypka kokosowa:
Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i uprażyć na złoto, odstawić do przestudzenia.

Przełożenie
Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ułożyć pierwszą warstwę herbatników, jeśli chcemy ciasto podać tego samego dnia herbatniki maczać w chłodnym mleku, dzięki czemu szybciej zmiękną. Na herbatniki wyłożyć 1/3 przygotowanego wcześniej kremu kokosowego.
Na krem kokosowy wyłożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć ponownie 1/3 warstwę kremu kokosowego.
Na krem wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na nie nałożyć pozostałą część kremu kokosowego.
Na krem wyłożyć posypkę kokosową. 
Powstałe ciasto schłodzić w lodówce najlepiej min. 2 godz, dzięki czemu lepiej się je kroi. 

Smacznego!

2 komentarze:

Print