sobota, 10 grudnia 2016

Babeczki marchewkowo - migadałowe

Babeczki marchewkowo - migdałowe

Wiele osób lubi ciasta marchewkowe - u mnie tym razem
w formie pysznych babeczek, 
o aromacie migdałowym.
Składniki:
(na około 12 babeczek)

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki startej marchewki
0,5 szklanki posiekanych migdałów
parę kropel aromatu migdałowego (można pominąć)

Na lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
parę kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem, stopniowo wlewać olej. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodać startą marchewkę, migdały i parę kropel aromatu. Całość połączyć. 
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. 
Piec 20-25 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 st. 

Lukier:
Do cukru pudru dodać śmietanę i tyle kropel soku z cytryny by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Babeczki podawać polane lukrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print