piątek, 16 grudnia 2016

Kopytka

Kopytka

Kopytka - to też słodkie? A czemu nie, mimo, że są przepyszne z gulaszem,
to polane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem
są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania.
A można je przygotować np. na kolację, 
jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki.

Składniki:
(Na około 13 sztuk)

500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych)
1 łyżka masła
100 g mąki pszennej + do podsypania
1 jajko

Dodatkowo:
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
cukier - wedle uznania
(cynamon)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i formować wałeczki. Lekko spłaszczyć i kroić w rąby. 
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę wrzucać kopytka i gotować około 10 min, od czasu do czasu mieszając,

Masło roztopić, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor. 

Kopytka podawać posypane cukrem i polane masłem z bułką. Można posypać dodatkowo cynamonem.

Smacznego!

1 komentarz:

Print