Kopytka
Kopytka - to też słodkie? A czemu nie, mimo, że są przepyszne z gulaszem,
to polane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem
są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania.
A można je przygotować np. na kolację,
jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki.
Składniki:
(Na około 13 sztuk)
500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych)
1 łyżka masła
100 g mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
Dodatkowo:
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
cukier - wedle uznania
(cynamon)
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i formować wałeczki. Lekko spłaszczyć i kroić w rąby.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę wrzucać kopytka i gotować około 10 min, od czasu do czasu mieszając,
Masło roztopić, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor.
Kopytka podawać posypane cukrem i polane masłem z bułką. Można posypać dodatkowo cynamonem.
Smacznego!
Pyszne, klasyczne danie, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń