czwartek, 22 grudnia 2016

Cynamonowe ludziki

Cynamonowe ludziki

Cynamonowe ludziki, to nic innego, jak cynamonowe kruche ciasteczka.
Są idealne na co dzień i na Święta. Dzięki nim unosi się cudowny
zapach cynamonu w całym domu. Mogą stanowić idealny
dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni.
Składniki:

200 g mąki
120 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
lukier, polewa czekoladowa, itd.

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce minimum 1 godz.
Po schłodzeniu wałkować na grubość około 2 mm i wycinać kształty ludzików (bądź inne dowolne kształty).
Piec około 8-10 min do zarumienienia w temperaturze 180 st. Wystudzić, ozdobić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print