Brownie orzechowe
Kiedy pierwszy raz robiłam Brownie, musiałam dorobić na drugi dzień
jeszcze jedną porcję, gdyż w tajemniczych okolicznościach
znikały kolejne kawałki i zabrakłoby tego przysmaku dla gości.
Na szczęście przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę.
Ciasto jest zbite i mocno czekoladowe, może nie aż tak
zakalcowate jak typowe Brownie, ale równie pyszne.
300 g gorzkiej czekolady
300 g cukru
6 jajek
150 g mąki
200 g masła
100 g zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem rozpuścić i odstawić do wystudzeni.
Jajka chwilę ubijać z cukrem, wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
Przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wmieszać w masę.
Dodać zmielone orzechy i połączyć z całością.
Masę przelać do formy o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30 min w temp 180 st.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz