czwartek, 22 grudnia 2016

Vanillekipferl

Vanillekipferl

Niemieckie waniliowe rogaliki, które potrafią swym smakiem zauroczyć - 
bardzo kruchutkie, do tego orzechowe z waniliową nutą,
wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się,
jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować,
a na pewno będziecie mile zaskoczeni.
Składniki:

Na ciasto:
270 g mąki 
200 g zimnego masła
100 g zmielonych drobno orzechów włoskich
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka

Dodatkowo:
cukier puder 
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Masło przesiekać z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min.
Po wyjęciu z lodówki, odrywać po kawałku ciasta. W dłoniach lub na blacie kuchennym tworzyć ruloniki, a następnie formować rogaliki. Jeśli ciasto będzie się za mocno lepić, należy go ponownie schłodzić, bądź blat podsypać cukrem pudrem (raczej unikać podsypywania mąką).
Piec 15 min w temp. 180 st.
Po upieczeniu ciasteczka przestudzić, a następnie suto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego!

1 komentarz:

Print