wtorek, 6 grudnia 2016

Speculaas - ciasteczka korzenne

Speculaas - ciasteczka korzenne

Nazywane też ciasteczkami Świętego Mikołaja!
W moim domu są one uwielbiane przez wszystkich i mocno kojarzą się
ze świętami, kiedy to wujek przywoził je nam z Niemiec. 
Obecnie można je kupić prawie w każdym sklepie,
są coraz to łatwiej dostępne. Tyle razy miałam okazję je jeść, 
a jakoś nigdy nie pomyślałam o tym, żeby je upiec.
Niestety nie posiadam specjalnych foremek na nie, 
dlatego też wykorzystałam te najzwyklejsze.
Składniki:

250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru brązowego
szczypta soli
4 łyżki mleka
150 g masła

Przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

Cukier brązowy najlepiej zmielić, żeby powstał cukier puder.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać przyprawy, szczyptę soli, cukier i przemieszać. Dodać schodzone masło, mleko i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce około 1 godziny.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Piec ok. 10 min do zarumienienia w temp. 180 st.
Po wyjęciu z piekarnika, zdejmować z blaszki, gdy stwardnieją. Odstawić do ostudzenia. 
Pierniczki są kruche i maślane, o intensywnym korzennym smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print