Speculaas - ciasteczka korzenne
Nazywane też ciasteczkami Świętego Mikołaja!
W moim domu są one uwielbiane przez wszystkich i mocno kojarzą się
ze świętami, kiedy to wujek przywoził je nam z Niemiec.
Obecnie można je kupić prawie w każdym sklepie,
W moim domu są one uwielbiane przez wszystkich i mocno kojarzą się
ze świętami, kiedy to wujek przywoził je nam z Niemiec.
Obecnie można je kupić prawie w każdym sklepie,
są coraz to łatwiej dostępne. Tyle razy miałam okazję je jeść,
a jakoś nigdy nie pomyślałam o tym, żeby je upiec.
Niestety nie posiadam specjalnych foremek na nie,
Składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru brązowego
szczypta soli
4 łyżki mleka
150 g masła
Przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
Przygotowanie:
Cukier brązowy najlepiej zmielić, żeby powstał cukier puder.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać przyprawy, szczyptę soli, cukier i przemieszać. Dodać schodzone masło, mleko i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce około 1 godziny.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Piec ok. 10 min do zarumienienia w temp. 180 st.
Po wyjęciu z piekarnika, zdejmować z blaszki, gdy stwardnieją. Odstawić do ostudzenia.
Pierniczki są kruche i maślane, o intensywnym korzennym smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz