Babeczki "Murzynki"
Ich nazwa nie jest kwestią przypadku, przepis na nie powstawał
w oparciu o przepis na typowego murzynka.
Jednak to nie było główną przyczyną ich nazwy,
spowodowała to pewna rozmowa:
"- Pyszne są te babeczki!
- Które?
- Te MURZYNY."
Ich kolor jest na prawdę intensywnie czarny,
dlatego ich nazwa pozostała - Murzynki.
(Na 12 babeczek)
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki mąki
4 łyżki ciemne kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać olej i mleko - wymieszać.
W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Przesypać do masy z żółtek i połączyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wmieszać w ciasto.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nakładać masę do około 3/4 wysokości. Piec 30 min. w temp. 180 st.
Czekoladę wraz ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa byłaby zbyt gęsta dodać odrobinę śmietany. Polewać upieczone babeczki i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz