poniedziałek, 19 grudnia 2016

Bezowe choinki

Bezowe choinki

Jeśli lubicie bezy i chcecie, żeby zagościły u Was również na Świątecznym stole,
warto przygotować bezy w formie choinek, a najlepiej zabarwionych
zielonym barwnikiem, by jeszcze lepiej przypominały świąteczne drzewka. 
Można je również udekorować, bądź tak jak tutaj pozostawić nieprzybrane.

Składniki:

2 białka (po 40 g każde)
120 g cukru
szczypta soli
zielony barwnik spożywczy w żelu

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Należy uważać by nie przebić białek, gdyż może powstać wodnita masa, nadająca się tylko do kosza.
Małymi partiami, cały czas ubijając, dodawać cukier. Ubijać do czasu rozpuszczenia się większości cukru. Powstanie gęsta, biała, lśniąca masa.
Do białek dodać parę kropel zielonego barwnika i wymieszać, by masa miała jednolite zabarwienie, w razie potrzeby dodać kolejne krople.
Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki wyciskać w ten sposób, że początkowo wycisnąć więcej masy, a na kolejnych piętrach coraz mniej - tworzyć około 3-4 piętra. Ostatnie piętro zakończyć szpicem.
Pomiędzy bezikami zostawiać niewielkie odstępy.
Piec w temp. 140 st z termoobiegiem przez około 65 min. 
Bezy są chrupiące z wierzchu i piankowe w środku.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print