piątek, 16 grudnia 2016

Deser ryżowy

Deser ryżowy

Danie, które może być zarówno smacznym obiadem, jak i przepysznym deserem.
Ryż, który smakuje jak Belriso, przełożony dżemem truskawkowym, 
zwieńczony musem jabłkowym z cynamonem i przepyszną kruszonką,
całość przypomina nieco szarlotkę, jednak w smaku jest 
na prawdę wyjątkowe.


Składniki:

Na ryż na mleku:
200 g ryżu
600 ml mleka
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki miodu

Mus jabłkowy
500 g musu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
w razie potrzeby cukier lub miód

Na kruszonkę:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki

Dodatkowo:
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Ryż na mleku:
Ryż dokładnie wypłukać 2-3 razy. Mleko zagotować z cukrami. Wsypać ryż, dodać sól i gotować pod przykryciem 15-20 min. Pod koniec gotowania, należy masę często mieszać, by uniknąć przypalenia.
Dodać miód do smaku i zostawić pod przykryciem na 30 min.  

Mus jabłkowy:
Mus jabłkowy przełożyć do garnuszka, zagotować, dodać cynamonu. Dosłodzić w razie potrzeby. 

Kruszonka:
Masło, cukier i przesianą mąkę zagnieść, uformować kulę i słodzić w lodówce.

Złożenie:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę masy ryżowej, następnie rozsmarować dżem truskawkowy. Wyłożyć resztę ryżu i przykryć go musem jabłkowym. 
Na wierz równomiernie rozłożyć kruszonkę.
Piec w temperaturze 180 st przez około 30 min. Do uzyskania złocistego koloru kruszonki.

Podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print