czwartek, 29 grudnia 2016

Malinowo - Śmietankowa Rozkosz

Malinowo - Śmietankowa Rozkosz

Nie myślałam, że ciasto robione w biegu, 
może tak zachwycić gości, że pochłoną, co do ostatniego kawałka 
i będą ubolewać nad brakiem dokładki.
Połączenie malin i masy ze śmietany i mascarpone, 
okazało się istną rozkoszą dla podniebienia.

Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem śmietanowy:
330 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix (można pominąć)*

Na warstwę malinową:
3 opakowania galaretki malinowej
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
1 szklanka soku malinowego

Dodatkowo:
1/3 słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego
Pokruszone bezy do ozdoby

*Usztywniacz najlepiej użyć, jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę. 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta.
Przelać do tortownicy i piec ok. 25 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. 
Po wystudzeniu przekroić na 2 części.

Na jednej z części, po wewnętrznej stronie, rozsmarować dżem truskawkowy lub malinowy. 

Warstwa malinowa:
Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy rozmrozić je i odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
Część malin odłożyć do dekoracji tortu.
2,5 szklanki wody zgotować wraz z 1 szklanką soku malinowego. W mieszance rozpuścić galaretki i pozostawić do wystudzenia. Do chłodnych galaretek wsypać maliny i delikatnie przemieszać. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, przełożyć ją na warstwę dżemu i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Warstwa śmietanowa:
Śmietanka i serek powinny być mocno schłodzone. 
Śmietankę ubijać do momentu, aż zacznie delikatnie gęstnieć, dodać cukry, serek, krótko zmiksować, do połączenia składników. Wsypać usztywniacz i miksować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (masa wyraźnie zgęstnieje i w trakcie ubijania będą pozostawały widoczne ślady miksera). Masy nie należy zbyt długo ubijać, gdyż krem mógłby się zważyć. 
1/3 masy przełożyć na stężałą galaretkę i przykryć 2 częścią biszkoptu.
Pozostałą masą przykryć wierzch tortu i boki. 

Na wierzch i boki obsypać rozkruszonymi bezami. Dodatkowo na górę poukładać odłożone maliny.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print