czwartek, 29 grudnia 2016

Likier Kawowo-krówkowy

Likier Kawowo-krówkowy

Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję również
w strefie alkoholowej. Warto czasem poczęstować gości
domowej roboty nalewkami, są przepyszne i
wzbudzają podziw wśród innych, a są bardzo proste w przygotowaniu.
Mogą też stanowić ciekawą alternatywę jako podarunek.

Składniki:

1 puszka masy kajmakowej
1 szklanka wódki czystej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml mleka

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do wystudzenia. 
Masę kajmakową zmiksować z wystudzonym mlekiem z kawą. Małymi partami wlewać wódkę, miksować na małych obrotach. (Likier ten jest rzadki, więc nie trzeba się martwić, iż będzie go trzeba wyciągać łyżeczką). Przelać do butelki. Jeśli chcemy wykorzystać likier w tym samym dniu, najlepiej odstawić go na min. 3 godz. do lodówki, by smaki zdążyły się bardziej przegryźć. 
Najlepiej przechowywać w lodówce. 
Smacznego!

2 komentarze:

Print