niedziela, 18 grudnia 2016

Babka na oleju

Babka na oleju

Lubicie w niedziele przekąsić coś słodkiego do kawy,
a dzień wcześniej nie mieliście czasu na przygotowanie łakoci,
ta pozycja jest w tym przypadku idealna, bo właśnie świeżutka
i cieplutka prosto z pieca jest najlepsza,
a jednocześnie prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

4 jajka
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki z lekką górką
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka kakao

cukier puder

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrami na puszystą, gęstą masę. Cienką strużką wlewać olej, cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać w masę. Dodać mleka i połączyć. 
Keksówkę wysmarować masłem (margaryną) i obsypać bułką tartą. 
2/3 masy przelać do keksówki. Do pozostałej części dodać przesiane kakao i wymieszać. Powstałą masę przelać na wierzch białej masy. 
Piec 75 min w temp. 180 st do tzw. suchego patyczka. W zależności od wielkości foremki czas pieczenia należy przedłużyć.
Po upieczeniu wyjąc z foremki i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print