sobota, 17 grudnia 2016

Bezy

Bezy

Znane chyba wszystkim, a jednocześnie idealny sposób na wykorzystanie białek,
które pozostają nam po przygotowywaniu np. kruchych ciast. 
Dwa składniki wystarczą, by przygotować te pyszne słodkie ciasteczka.

Składniki:

3 białka (każde o wadze 40 g)
180 g cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Należy uważać by nie przebić białek, gdyż może powstać wodnita masa, nadająca się tylko do kosza.
Małymi partiami, cały czas ubijając, dodawać cukier. Ubijać do czasu rozpuszczenia się większości cukru. Powstanie gęsta, biała, lśniąca masa.
Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bezikami zostawiać niewielkie odstępy.
Piec w temp. 140 st z termoobiegiem przez około 60 min. 
Bezy są chrupiące z wierzchu i piankowe w środku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print