piątek, 9 grudnia 2016

Muffinki zeberki

Muffinki zeberki

Skoro babka może mieć paski, to muffinki tym bardziej.
Takie wykonanie szczególnie przyciąga wzrok 
małej społeczności. Z chęcią wyciągają rączkę po dokładkę. 

Składniki:
(na około 12 muffinek)

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki napoju gazowanego (np. typu sprite lub wody gazowanej)

Na polewę:
3 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao kakao

Przygotowanie:

Ciasto:
Jajka ubić z cukrami, następnie stopniowo wlewać olej. Dodać przesianą mąkę (1,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć. Wlać napój gazowany i delikatnie wmieszać.
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki przesianej mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać na przemian po łyżeczce każdej z mas (do wysokości około 3/4 papilotki). 
Piec około 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka.

Polewa:
Składniki na polewę zagotować i gotować na niskim płomieniu około 3 min. Ciepłą polewać muffinki, odstawić do stężenia. 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print