wtorek, 10 stycznia 2017

Kruche Półksiężyce

Kruche Półksiężyce

Pamiętam, jak zawsze upierałyśmy się z siostrą, 
że będziemy mamie pomagać przy ich robieniu.
Zawsze kończyło się tak samo, wszędzie pełno cukru,
i cały stół umorusany marmoladą, jednak miło wspominam te czasy.
Zapewne w przyszłości z chęcią będę prosić o pomoc swoje dzieci,
może któraś z mam zaprosi do kuchni swoje maleństwo - 
jednak jedno jest pewne bałaganu w takim wypadku się nie uniknie.

Składniki:

25 dag mąki pszennej
25 dag sera białego
25 dag margaryny lub masła
szczypta soli

Dodatkowo:
białko
cukier kryształ
marmolada

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia).  
Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część rozwałkować przełożyć na obsypany lekko mąką blat i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Szampanówką (kieliszkiem do szampana) lub wąską szklanką wycinać kółeczka. Na środek każdego kółeczka łyżeczką nakładać kleks marmolady, uważać, by marmolada była tylko na środku ciastka (inaczej brzegi nie chcą się zlepiać). Ciasteczka złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
W dwóch osobnych miseczkach przygotować cukier kryształ i roztrzepane białko. Jedną stronę każdego ciastka maczać w białku, a następnie w miseczce z cukrem.
Ciasteczka przełożyć "suchą" warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 15-20 min w temp. 180 st do zarumienienia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszne ciasteczka, nie ma to jak wspólne, rodzinne pieczenie smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, już teraz zachęcam narzeczonego do wspólnych wypieków, gdyż zawsze przy tym się świetnie bawimy.

      Usuń

Print