Pierniczki na smalcu
Pierniczki z ciasta długo leżakującego, aczkolwiek w nieco innym wydaniu.
Pierniczki po upieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne.
A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania.
Dobre na co dzień i od święta.
Składniki:
Na ciasto:
125 g miodu
90 g cukru
50 g smalcu
5 łyżek mleka
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
(przyprawy można zastąpić 3,5 - 4 łyżeczkami gotowej przyprawy do piernika)
Na polewę:
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Na 4-6 tygodni wcześniej:
Miód, smalec i cukier gotować do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać szczyptę soli oraz przyprawy. Wymieszać i odstawi ć do wystudzenia. Następnie dodać jajko i dokładnie połączyć. Wsypać przesianą mąkę oraz dodać rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość połączyć np. łyżką, gdyż masa jest dosyć kleista i lejąca. Przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tyg.
W dniu pieczenia:
Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty.
Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st.
Zamknąć w szczelnym pojemniku na 2-3 dni z ćwiartkami jabłek. (Jabłko wymieniać co 1-2 dni).
Polewa:
Czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Pierniczki poukładać na kratce i polewać czekoladą. Pozostawić do wystudzenia.
(przyprawy można zastąpić 3,5 - 4 łyżeczkami gotowej przyprawy do piernika)
Na polewę:
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Na 4-6 tygodni wcześniej:
Miód, smalec i cukier gotować do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać szczyptę soli oraz przyprawy. Wymieszać i odstawi ć do wystudzenia. Następnie dodać jajko i dokładnie połączyć. Wsypać przesianą mąkę oraz dodać rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość połączyć np. łyżką, gdyż masa jest dosyć kleista i lejąca. Przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tyg.
W dniu pieczenia:
Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty.
Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st.
Zamknąć w szczelnym pojemniku na 2-3 dni z ćwiartkami jabłek. (Jabłko wymieniać co 1-2 dni).
Polewa:
Czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Pierniczki poukładać na kratce i polewać czekoladą. Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz