Pierniczki staropolskie
Wszystkim chyba jest znany piernik staropolski z ciasta długo leżakującego,
polecam jednak przy okazji robienia ciasta na piernik,
zrobić też cisto na te pierniczki.
Są przepyszne i czuć w nich smak tradycji.
Na ciasto:
140 g miodu
115 g cukru
84 g masła
335 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
45 ml mleka
4 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
Dodatkowo:
lukier lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
4-6 tygodni wcześniej:
Miód, masło i cukier podgrzewać, do czasu rozpuszczenia cukru, wystudzić. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto.
Ciasto ma bardziej płynna konsystencję, ale pod wpływem czasu powinna stać się twardsza.
Przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tyg.
W dniu pieczenia:
Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty.
Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. Dowolnie dekorować.
Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Dlatego najlepiej przechowywać je przez parę dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego wrzucić pokrojone świeże jabłko.
W dniu pieczenia:
Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty.
Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. Dowolnie dekorować.
Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Dlatego najlepiej przechowywać je przez parę dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego wrzucić pokrojone świeże jabłko.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz