sobota, 3 grudnia 2016

Barbórkowe

Barbórkowe

Z okazji Świętej Barbary - wszystkim górnikom
przesyłam życzenia. 
A jako, że w moim domu mam dwóch, co prawda emerytowanych, 
ale też górników, powstał taki oto przekładaniec na ich święto.
Pomysł jeśli chodzi o wygląd został podpatrzony z zeszytu Siostry Anastazji,
jednak z racji tego, że miało to być ciasto dla prawdziwych mężczyzn - 
również musiało to mieć odzwierciedlenie w całym cieście. 

Składniki:

Na ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3,5 łyżki mąki 
1 kopiasta łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem kakaowy:
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kakao
250 g masła
2 kieliszki rumu (lub wódki)
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)

Dodatkowo:
2 opakowania galaretki agrestowej
kakao

Przygotowanie:

Ciasto:
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temperaturze 180 st.

Krem kakaowy:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka, wymieszać dokładnie z żółtkami, jajkiem, przesianymi mąkami i kakao. Wlać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając) do powstania gęstej, gładkiej masy (powstanie gęsty budyń czekoladowy). Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masło, o temperaturze pokojowej, utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, a następnie po kieliszku alkoholu. Jeśli wolicie słodsze masy, można dosłodzić cukrem pudrem.   

Galaretki:
Każde z opakowań galaretki przygotowujemy w 1,5 szklanki wody. 

Przełożenie:
Na biszkopt nakładamy parę łyżek kremu kakaowego. Wlewamy jedną z przygotowanych galaretek (lekko tężejącą). Odstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę nakładamy połowę pozostałego kremu, wlewamy drugą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Na koniec nakładamy pozostały krem i posypujemy kakaem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print